2015. május 29., péntek

Mit olvassunk? Ötletek, újdonságok...

Papp Kata: Légből kapott történetek

Papp Katára egy kreatív írás kurzuson figyeltem fel, kéziratait, eredeti stílusát, humorát nem lehetett összetéveszteni senki máséval. A regényíró mindig a maga történetei között kutat, fogódzókat keres, Kata is érezhetően átkutatta emlékezete minden zegét-zugát, míg úgy feldúsult ez az életanyag hogy fordulatos, mindenki számára átélhető regény kerekedett belőle. Ki ne volna kíváncsi a mindig csinos, mosolygós légikisasszonyok zárt világára? Főleg, ha olyan jól megírt zsáner hősök vezetnek be a kulisszák mögé, akik a jólfésült látszat ellenére éppen annyira kócosak, hogy azonnal magunkra ismerünk bennük? És máris otthonosan mozogjunk ég és föld között: az igaz szerelmek, a földhöz ragadt vágyak, a bölcsebbik, szebbik és a csetlő-botló esendő énünk között. A Légből kapott történetben a szerző az egyik leghatásosabb eszközt alkalmazza: a mélységes emberismeretre, emberszeretetre épülő iróniát. Ennek a regénynek színe, bája, hangulata, lendülete van, egy Boeing sebességével ragadja magával és repíti a föld fölé a gyanútlan olvasót!- írja a könyvről Vass Virág az Elle magazin magyar változatának alapító-főszerkesztője, jelenleg kreatív tanácsadója.
Érdekes, hogy a stewardessek általam egykor nagyon irigyelt és nagyon vágyott világáról, a hetvenes évek elején is született egy jópofa könyv A levegőből élünk címmel. Tolnai Klári és Simon  Eszter az egykori MALÉV két stewardesse azonban nem regényt írt, hanem jó stílusban, érdekesen valóságos történeteket a repülésről, a mindennapjaikról egy olyan időszakból, amikor három évente lehetett nyugatra utazni, amikor a műkorcsolya közvetítéseket azért is néztük, mert figyeltük a frizurákat és azt, hogy milyen ruhákban vannak a kűr végén megjelenő edzők, a könyvtár folyóiratai között fellelhető színes külföldi lakberendezési magazin ablak volt a világra, és számomra mindenképpen szenzációszámba ment egy nemzetközi stewardess vetélkedő a Magyar Televízióban Vitray Tamás vezetésével. A középiskolában megszerzett középfokú angol nyelvvizsgámra egy rövid ideig titokban úgy gondoltam, mint belépőre (akkor ahhoz, hogy valaki stewardess lehessen elég volt két középfokú nyelvvizsga) abba az életformába ahol naponta más és más országba utazhatott az ember. Imádtam a könyvet amihez sajnos tragédia is kapcsolódott. 1971. augusztus 28-án a Koppenhága Kastrup repülőtér közvetlen közelében szerencsétlenül járt a MALÉV repülőgépe, amely Oslóból volt visszatérőben Budapestre. A gép fedélzetén huszonöt utas és kilencfőnyi magyar személyzet tartózkodott, köztük az egyik Tolnai Klári volt.
2008-ban a "műfajnak" egy újabb darabja látott napvilágot Égből kapott…  Egy stewardess emlékei címmel. A szerzők Jánosi Chérie és Szabó Illés.
+ még egy ajánlat az érdeklődőknek.
2012. február 3-án szomorú véget ért a magyar légitársaság 66 éves története.
Varga G. Gábor, a Népszabadság szerkesztő-újságírója, az Egek Ura Blog bloggere sajátos szemszögből mutatja be, hogy mit jelentett Magyarországnak közel hét évtizeden át a MALÉV, és mi vezetett fájdalmas bukásához. A könyv címe A Malév-sztori.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése