2017. január 25., szerda

Ennivaló irodalom - Fanny Flagg: Sült zöld paradicsom

A Sült zöld paradicsom a ma olyan divatos gasztroregények egyik előfutára, hiszen nagyon fontos szerepet játszanak benne az ételek. Részben a kávézóban felszolgált ételek, részben pedig az Evelyn és Mrs. Threadgoode által elfogyasztottak. És ha már itt tartunk, említsünk meg egy különleges marhasültet is… aki elolvassa a könyvet, tudni fogja mire is gondolok A regény születésekor azonban a műfaj, még csak gyerekcipőben járt, a kávézóban felszolgált ételek receptjei nem a történetbe szőve jelennek meg, hanem gondosan összegyűjtve a könyv végén találhatók.

Az Egyesült Államok e vidékének gasztronómiája érdekes és színes múlttal bír, történelmével összhangban számos különböző kulináris behatás ötvöződik benne: egyrészről a rabszolga kereskedelem során idekerült afrikai származású lakosságé, másrészről a bennszülött indiánoké, harmadrészt a 17-18. században érkező francia, skót, ír és angol telepeseké. Az alapvető kukorica mellett jellemzőek az édesburgonya, a sütőtök, a bab, az okra, továbbá a kagyló- és rákfélék. Nem utolsósorban pedig a zsírban, illetve olajban sült, gyakran panírozott ételek. Rántott osztriga, rántott csirke, rántott zöld paradicsom. Így készítsük el:
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2010/09/sult-zold-paradicsom.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése